Sposób odżywania a zdrowie psychiczne. Czy ważne jest to co jemy?

Zastanawialiście się kiedyś nad wpływem diety i stylu życia na nasze samopoczucie, nastrój i ogólnie stan zdrowia psychicznego? Ja tak! To ważna kwestia, którą warto poruszyć. Aktywność fizyczna, sposób odżywiania, odpowiednia ilość snu, sposoby radzenia sobie ze stresem – to kwestie, które mogą w istotny sposób wpłynąć na nasze zdrowie psychiczne.

A więc jak z tą dietą? Jakie składniki mogą mieć wpływ na nasze samopoczucie?

Zastanawialiście się kiedyś nad wpływem diety i stylu życia na nasze samopoczucie, nastrój i ogólnie stan zdrowia psychicznego? Ja tak! To ważna kwestia, którą warto poruszyć. Aktywność fizyczna, sposób odżywiania, odpowiednia ilość snu, sposoby radzenia sobie ze stresem – to kwestie, które mogą w istotny sposób wpłynąć na nasze zdrowie psychiczne.

A więc jak z tą dietą? Jakie składniki mogą mieć wpływ na nasze samopoczucie?

Liczne badania wskazują na dobroczynne działanie odpowiednio zbilansowanej diety na nasz nastrój. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna składać się w 55-60%-tach z węglowodanów 25-30% całkowitej energii powinno być pokryte z tłuszczy, a 12-15% z białka. To – jak i co jemy  często jest powiązane z poziomem odczuwanego przez nas stresu. Podczas stresu wzrasta w organizmie poziom kortyzolu, czyli hormonu, które wpływa na wzrost apetytu. Jest to powodowane pobudzeniem szlaku neuronalnego. Co więcej, stres może także wpływać na podwyższenie zapotrzebowania na serotoninę – ma ona wpływ na przeżywane przez nas emocje.

Jedne z nowszych badań dowodzą, że to, w jaki sposób się żywimy może mieć znaczenie w zapobieganiu depresji. Co należy robić? Unikać nadużywania alkoholu, pokarmów bogatych w skrobię oraz duże ilości cukru. Składniki te powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy, a następnie jej spadek. Może skutkować to uczuciem lęku, nadmierną nerwowością, a także spadkiem nastroju czy przygnębieniem.

Kwas foliowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, zaliczany jest do witamin z grupy B. Znajdziesz go w surowych, zielonych warzywach – sałata, kapusta, szpinak, brukselka, a także w pełnych ziarnach zbóż, wątrobie, drożdżach czy roślinach strączkowych. Kwas foliowy bierze udział syntezie serotoniny, dlatego ma ważny wpływ na nasze emocje.

Kolejnym składnikiem, o którym nie można zapomnieć mówiąc o zdrowiu psychicznym i sposobie odżywiania jest oczywiście słynny tryptofan! Bierze on także udział w syntezie serotoniny, która jest hormonem szczęścia! Jej obniżona zawartość jest czynnikiem, który może powodować zwiększenie podatności na zaburzenia afektywne – czyli zaburzenia nastroju, charakteryzujące się zmianą afektu w stronę obniżonego lub podwyższonego nastroju. Tryptofan nie jest syntetyzowany w organizmie. Musimy dostarczyć go z pożywieniem. Jego niedobór może skutkować zaburzeniami nastroju, złym ogólnym samopoczuciem, a w skrajnych przypadkach nawet depresją!

Gdzie znaleźć tryptofan? Mięso drobiowe, ryby, pestki dyni, słonecznik, orzechy, siemie lniane, sezam, kakao, płatki owsiane, a także brokuły i wiele innych produktów.

Ważne są też … kwasy omega-3!

Badania pokazują, że kwasy omega-3 oraz witamina B6 wpływają na ograniczenie symptomów depresji! Gdzie są kwasy omega-3? Ryby! Jedz je minimum 2 razy w tygodniu – tłuste ryby morskie są najlepszym źródłem kwasów omega-3. Co jeszcze? Olej lniany (koniecznie na zimno – np. jako dodatek do sałatki), olej rzepakowy, arachidowy, orzechy włoskie, migdały, skorupiaki.

Co ważne – wielonienasycone kwasy tłuszczowe  omega-3 są bardzo ważnymi składnikami strukturalnymi błon komórkowych. Badania pokazują wpływ kwasów omega-3 nie tylko w przypadku depresji, ale także poprawiają one funkcje poznawcze, zmniejszają objawy demencji czy choroby Alzheimera.

Pamiętajmy także o spożywaniu odpowiedniej ilości witaminy B6 i B12, które także mają wpływ na nasze samopoczucie. Ich niedobór prowadzi do zaburzeń szlaków biochemicznych dopaminy i serotoniny. A jak już wspominałam, pełnią one bardzo ważną rolę dla naszego samopoczucia i nastroju.

Witamina B12 i kwas foliowy biorą udział w metabolizmie S-adenozylometioniny! Są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Gdzie znajdziesz witaminę B12?

Szukaj tej witaminy w mięsie, jajach, mleku, rybach i skorupiakach.

Natomiast witaminę B6 znajdziesz między innymi w rybach, mięsie, podrobach, orzechach, roślinach strączkowych oraz nasionach, czosnku, bananach czy pełnoziarnistych produktach zbożowych.

Na koniec wspomnę krótko … czy warto uprawiać aktywność fizyczną w kontekście zdrowia psychicznego?

Oczywiście, że tak! Osoby, które regularnie podejmują aktywność fizyczną istotnie rzadziej wykazują objawy zarówno lękowe jak i depresyjne. Podczas aktywności fizycznej uwalniany jest tzw. hormon szczęścia – czyli serotoninę, a także endorfiny. Mają one wpływ na powstawanie pozytywnych emocji. Najlepiej zauważalny wynik jest u osób ćwiczących w sposób regularny oraz intensywny.

Mam nadzieję, że udowodniłam Ci, że sposób żywienia pełni ważną rolę dla naszego zdrowia, a zbilansowana dieta jest kluczowa i powinien stosować ją każdy, a nie tylko osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy! Powodzenia J

Zastanawialiście się kiedyś nad wpływem diety i stylu życia na nasze samopoczucie, nastrój i ogólnie stan zdrowia psychicznego? Ja tak! To ważna kwestia, którą warto poruszyć. Aktywność fizyczna, sposób odżywiania, odpowiednia ilość snu, sposoby radzenia sobie ze stresem – to kwestie, które mogą w istotny sposób wpłynąć na nasze zdrowie psychiczne.

A więc jak z tą dietą? Jakie składniki mogą mieć wpływ na nasze samopoczucie?

Liczne badania wskazują na dobroczynne działanie odpowiednio zbilansowanej diety na nasz nastrój. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna składać się w 55-60%-tach z węglowodanów 25-30% całkowitej energii powinno być pokryte z tłuszczy, a 12-15% z białka. To – jak i co jemy  często jest powiązane z poziomem odczuwanego przez nas stresu. Podczas stresu wzrasta w organizmie poziom kortyzolu, czyli hormonu, które wpływa na wzrost apetytu. Jest to powodowane pobudzeniem szlaku neuronalnego. Co więcej, stres może także wpływać na podwyższenie zapotrzebowania na serotoninę – ma ona wpływ na przeżywane przez nas emocje.

Jedne z nowszych badań dowodzą, że to, w jaki sposób się żywimy może mieć znaczenie w zapobieganiu depresji. Co należy robić? Unikać nadużywania alkoholu, pokarmów bogatych w skrobię oraz duże ilości cukru. Składniki te powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy, a następnie jej spadek. Może skutkować to uczuciem lęku, nadmierną nerwowością, a także spadkiem nastroju czy przygnębieniem.

Kwas foliowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, zaliczany jest do witamin z grupy B. Znajdziesz go w surowych, zielonych warzywach – sałata, kapusta, szpinak, brukselka, a także w pełnych ziarnach zbóż, wątrobie, drożdżach czy roślinach strączkowych. Kwas foliowy bierze udział syntezie serotoniny, dlatego ma ważny wpływ na nasze emocje.

Kolejnym składnikiem, o którym nie można zapomnieć mówiąc o zdrowiu psychicznym i sposobie odżywiania jest oczywiście słynny tryptofan! Bierze on także udział w syntezie serotoniny, która jest hormonem szczęścia! Jej obniżona zawartość jest czynnikiem, który może powodować zwiększenie podatności na zaburzenia afektywne – czyli zaburzenia nastroju, charakteryzujące się zmianą afektu w stronę obniżonego lub podwyższonego nastroju. Tryptofan nie jest syntetyzowany w organizmie. Musimy dostarczyć go z pożywieniem. Jego niedobór może skutkować zaburzeniami nastroju, złym ogólnym samopoczuciem, a w skrajnych przypadkach nawet depresją!

Gdzie znaleźć tryptofan? Mięso drobiowe, ryby, pestki dyni, słonecznik, orzechy, siemie lniane, sezam, kakao, płatki owsiane, a także brokuły i wiele innych produktów.

Ważne są też … kwasy omega-3!

Badania pokazują, że kwasy omega-3 oraz witamina B6 wpływają na ograniczenie symptomów depresji! Gdzie są kwasy omega-3? Ryby! Jedz je minimum 2 razy w tygodniu – tłuste ryby morskie są najlepszym źródłem kwasów omega-3. Co jeszcze? Olej lniany (koniecznie na zimno – np. jako dodatek do sałatki), olej rzepakowy, arachidowy, orzechy włoskie, migdały, skorupiaki.

Co ważne – wielonienasycone kwasy tłuszczowe  omega-3 są bardzo ważnymi składnikami strukturalnymi błon komórkowych. Badania pokazują wpływ kwasów omega-3 nie tylko w przypadku depresji, ale także poprawiają one funkcje poznawcze, zmniejszają objawy demencji czy choroby Alzheimera.

Pamiętajmy także o spożywaniu odpowiedniej ilości witaminy B6 i B12, które także mają wpływ na nasze samopoczucie. Ich niedobór prowadzi do zaburzeń szlaków biochemicznych dopaminy i serotoniny. A jak już wspominałam, pełnią one bardzo ważną rolę dla naszego samopoczucia i nastroju.

Witamina B12 i kwas foliowy biorą udział w metabolizmie S-adenozylometioniny! Są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Gdzie znajdziesz witaminę B12?

Szukaj tej witaminy w mięsie, jajach, mleku, rybach i skorupiakach.

Natomiast witaminę B6 znajdziesz między innymi w rybach, mięsie, podrobach, orzechach, roślinach strączkowych oraz nasionach, czosnku, bananach czy pełnoziarnistych produktach zbożowych.

Na koniec wspomnę krótko … czy warto uprawiać aktywność fizyczną w kontekście zdrowia psychicznego?

Oczywiście, że tak! Osoby, które regularnie podejmują aktywność fizyczną istotnie rzadziej wykazują objawy zarówno lękowe jak i depresyjne. Podczas aktywności fizycznej uwalniany jest tzw. hormon szczęścia – czyli serotoninę, a także endorfiny. Mają one wpływ na powstawanie pozytywnych emocji. Najlepiej zauważalny wynik jest u osób ćwiczących w sposób regularny oraz intensywny.

Mam nadzieję, że udowodniłam Ci, że sposób żywienia pełni ważną rolę dla naszego zdrowia, a zbilansowana dieta jest kluczowa i powinien stosować ją każdy, a nie tylko osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy! Powodzenia J

Liczne badania wskazują na dobroczynne działanie odpowiednio zbilansowanej diety na nasz nastrój. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna składać się w 55-60%-tach z węglowodanów 25-30% całkowitej energii powinno być pokryte z tłuszczy, a 12-15% z białka. To – jak i co jemy  często jest powiązane z poziomem odczuwanego przez nas stresu. Podczas stresu wzrasta w organizmie poziom kortyzolu, czyli hormonu, które wpływa na wzrost apetytu. Jest to powodowane pobudzeniem szlaku neuronalnego. Co więcej, stres może także wpływać na podwyższenie zapotrzebowania na serotoninę – ma ona wpływ na przeżywane przez nas emocje.

Jedne z nowszych badań dowodzą, że to, w jaki sposób się żywimy może mieć znaczenie w zapobieganiu depresji. Co należy robić? Unikać nadużywania alkoholu, pokarmów bogatych w skrobię oraz duże ilości cukru. Składniki te powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy, a następnie jej spadek. Może skutkować to uczuciem lęku, nadmierną nerwowością, a także spadkiem nastroju czy przygnębieniem.

Kwas foliowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, zaliczany jest do witamin z grupy B. Znajdziesz go w surowych, zielonych warzywach – sałata, kapusta, szpinak, brukselka, a także w pełnych ziarnach zbóż, wątrobie, drożdżach czy roślinach strączkowych. Kwas foliowy bierze udział syntezie serotoniny, dlatego ma ważny wpływ na nasze emocje.

Kolejnym składnikiem, o którym nie można zapomnieć mówiąc o zdrowiu psychicznym i sposobie odżywiania jest oczywiście słynny tryptofan! Bierze on także udział w syntezie serotoniny, która jest hormonem szczęścia! Jej obniżona zawartość jest czynnikiem, który może powodować zwiększenie podatności na zaburzenia afektywne – czyli zaburzenia nastroju, charakteryzujące się zmianą afektu w stronę obniżonego lub podwyższonego nastroju. Tryptofan nie jest syntetyzowany w organizmie. Musimy dostarczyć go z pożywieniem. Jego niedobór może skutkować zaburzeniami nastroju, złym ogólnym samopoczuciem, a w skrajnych przypadkach nawet depresją!

Gdzie znaleźć tryptofan? Mięso drobiowe, ryby, pestki dyni, słonecznik, orzechy, siemie lniane, sezam, kakao, płatki owsiane, a także brokuły i wiele innych produktów.

Kwasy omega-3 w diecie

Badania pokazują, że kwasy omega-3 oraz witamina B6 wpływają na ograniczenie symptomów depresji! Gdzie są kwasy omega-3? Ryby! Jedz je minimum 2 razy w tygodniu – tłuste ryby morskie są najlepszym źródłem kwasów omega-3. Co jeszcze? Olej lniany (koniecznie na zimno – np. jako dodatek do sałatki), olej rzepakowy, arachidowy, orzechy włoskie, migdały, skorupiaki.

Co ważne – wielonienasycone kwasy tłuszczowe  omega-3 są bardzo ważnymi składnikami strukturalnymi błon komórkowych. Badania pokazują wpływ kwasów omega-3 nie tylko w przypadku depresji, ale także poprawiają one funkcje poznawcze, zmniejszają objawy demencji czy choroby Alzheimera.

Witamina B6 i B12 w diecie

Pamiętajmy także o spożywaniu odpowiedniej ilości witaminy B6 i B12, które także mają wpływ na nasze samopoczucie. Ich niedobór prowadzi do zaburzeń szlaków biochemicznych dopaminy i serotoniny. A jak już wspominałam, pełnią one bardzo ważną rolę dla naszego samopoczucia i nastroju.

Witamina B12 i kwas foliowy biorą udział w metabolizmie S-adenozylometioniny! Są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Gdzie znajdziesz witaminę B12? Szukaj tej witaminy w mięsie, jajach, mleku, rybach i skorupiakach.

Natomiast witaminę B6 znajdziesz między innymi w rybach, mięsie, podrobach, orzechach, roślinach strączkowych oraz nasionach, czosnku, bananach czy pełnoziarnistych produktach zbożowych.

Czy warto uprawiać aktywność fizyczną w kontekście zdrowia psychicznego?

Oczywiście, że tak! Osoby, które regularnie podejmują aktywność fizyczną istotnie rzadziej wykazują objawy zarówno lękowe jak i depresyjne. Podczas aktywności fizycznej uwalniany jest tzw. hormon szczęścia – czyli serotoninę, a także endorfiny. Mają one wpływ na powstawanie pozytywnych emocji. Najlepiej zauważalny wynik jest u osób ćwiczących w sposób regularny oraz intensywny.

Mam nadzieję, że udowodniłam Ci, że sposób żywienia pełni ważną rolę dla naszego zdrowia, a zbilansowana dieta jest kluczowa i powinien stosować ją każdy, a nie tylko osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy! Powodzenia!

[Głosów: 1   Average: 5/5]

Kasia Malinowska

Hej mam na imię Kasia i studiuję dietetykę na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Łódź jest mi bliska nie tylko ze względu na studia, jest to także moje miasto rodzinne, dlatego nie miałam wątpliwości, że to właśnie tutaj chcę rozpocząć spełniać kolejny z moich celów – zostać dobrym specjalistą w zakresie żywienia! Prócz zdrowego odżywiania interesuję się także sportem, muzyką oraz dobrym filmem. Uwielbiam aktywne spędzanie czasu – od spacerów, przez basen po ćwiczenia na siłowni – jest to mój sposób na zapomnienie o problemach ;) Chętnie podzielę się z Wami moją wiedzą – zachęcam do śledzenia bloga!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *