Candida dieta antygrzybicza
Zmagasz się z grzybicą i nie wiesz jak sobie z nią poradzić? Szukasz wskazówek jak zmienić swój styl życia, żeby ułatwić sobie walkę z niepożądanym gościem?
Dobrze trafiłeś/aś. No cóż … niestety nasz układ odpornościowy ma swoje granice wytrzymałości, a my nie zawsze jesteśmy dla niego odpowiednim wsparciem. Długotrwały stres, nieodpowiednio zbilansowana, niezdrowa dieta, bardzo mała aktywność fizyczna, długotrwałe kuracje antybiotykami – znajome? Czynniki te są jedynymi z wielu, które powodują, że nasz organizm staje się bardziej podatny na grzybice.
Przeczytaj więcej: Zagrzybienie organizmu
Przeczytaj więcej: Candida – kandydoza
Candida albicans brzmi tajemniczo, ale to po prostu drożdżak, który wywołuje chorobę zwaną kandydozą. Candida zawiera około 150 gatunków, natomiast tylko 9 z nich wykazuje działanie chorobotwórcze dla człowieka.
Jak powinniśmy zapobiegać zakażeniom grzybiczym?
Przede wszystkim musimy bardzo zadbać o higienę ciała oraz o wspomaganie naturalnej bariery immunologicznej. Musimy pamiętać o tym, by często zmieniać przedmioty higieniczne codziennego użytku jak na przykład ręczniki, szczoteczki do zębów. Przyczyniają się one do przenoszenia zakażenia.
Co wpływa w znacznym stopniu na uszkodzenie bariery jelitowej?
Oparzenia, zakażenia, urazy, posocznica, cukrzyca typu 2, insuliooporność, choroby zapalne jelit – to tylko kilka z wielu stanów chorobowych, które wpływają na uszkodzenie bariery jelitowej. Także otyłość i wiążący się z nią zespół metaboliczny ma takie działanie! Choroba trzeba, zwana inaczej celiakią, HIV, choroby układu krążenia oraz choroby wątroby mogą predysponować do rozwoju grzybic.
Candida – dieta przeciwgrzybicza ma znaczenie?
Wykonane dotychczas badania nie są w stanie jednogłośnie stwierdzić, że istnieje ścisły związek między naszą dietą a rozwojem grzybicy. Aspekt ten wymaga dodatkowych badań. To co wiemy to to, że warunki, które sprzyjają grzybicy przewodu pokarmowego prowadzą do tworzenia procesów gnilnych, które zachodzą w jelitach oraz zaburzają proporcje mikroorganizmów bytujących w przewodzie pokarmowym. A badania dowodzą, że zaburzenia naturalnej mikroflory jelitowej może być powiązane z rozwojem wielu chorób.
Diety antygrzybicza – zalecenia żywieniowe (i nie tylko):
- Pierwszą zasadą jest całkowite zrezygnowanie z palenia papierosów. Są ważnym czynnikiem do rozwoju grzybicy jamy ustnej. Dodatkowo palenie papierosów zmniejsza apetyt przez co prowadzi do spożywania mniejszej ilości produktów bogatych w cenne składniki odżywcze.
- Warto wprowadzić do diety probiotyki! Cały czas mowa o mikroflorze jelitowej, a to przecież
probiotyki wpływają najlepiej na prawidłowe jej zasiedlenie. Jakie produkty żywnościowe stanowią naturalne probiotyki? Fermentowane produkty mleczne – kefir, maślanka, zsiadłe mleko. Dobrym źródłem probiotyków są także kiszonki – kiszone ogórki, kiszona kapusta, a także chleb na zakwasie. Jeśli chcesz stosować suplemetację probiotykami, także bardzo ważne jest, żeby wybrać je w odpowiedni sposób. Jak więc widzicie, dieta przeciwgrzybicza to nie tylko podstawowe produkty żywieniowe.
Przede wszystkim terapia probiotyczna powinna być celowana, czyli należy wybierać probiotyk, który zawiera bakterie o udowodnionym działaniu na konkretną przypadłość. Najlepsze właściwości wykazują szczepy bakterii z rodziny Lactobacillus (L. fermentum, L. rhamnosus, L. plantarum, L. acidophilus), Bifidobacterium oraz drożdże z rodzaju Saccharomyces.
Po drugie najlepiej sięgać po preparaty, które przeszły badania kliniczne. Gwarantuje nam to bezpieczeństwo, skuteczność i potwierdzone działanie.
Zwróćmy także uwagę na zawartość bakterii w danym preparacie! I co ważne – niestety w tym przypadku często jakość idzie w parze z ceną. Nie warto wybierać produktów najtańszych jeśli nie spełniają kryteriów, bo zwyczajnie będą one nieprzydatne.
Kandydoza dieta przeciwgrzybicza, a błonnik
Błonnik stanowi dobre źródło energii dla mikrobiomu jelit. Stanowi on pożywkę dla bakterii wykazujących korzystne działanie zdrowotne (bakterii probiotycznych). Dlatego należy zadbać o odpowiednia ilość błonnika w diecie.
Dieta przy grzybicy, a nawodnienie
Zadbaj o odpowiednią podaż płynów. Zaleca się spożywanie około 30 ml płynu na każdy kilogram masy ciała.
Odpowiednio zbilansowana dieta przy kandydozie
- Obecność w codziennej diecie produktów typu fast food, słodyczy, słonych przekąsek czy innych produktów wysokoprzetworzonych, gotowych do ogrzania – czyli produktów o bardzo wysokiej wartości energetycznej przy minimalnej gęstości odżywczej – sprzyja obniżeniu oporności.
- Należy ograniczyć spożywanie cukru – wszelkich wyrobów cukierniczych, ciastek, ciasteczek, gdyż spożywanie ich tworzy bardzo sprzyjające środowisko dla rozwoju grzybów.
- Podobne działanie wykazują produkty z białej mąki. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – na taką żywność też należy uważać.
- Produkty zawierające w składzie zamienniki cukru – syrop glukozowo-fruktozowy oraz wysoką zawartość utwardzanych kwasów tłuszczowych będą negatywnie wpływać na skład mikroflory jelitowej.
- Uważajmy też na produkty typu light – wcale nie są tak dobre, jak nam się wydaje.
- Dieta oparta ciągle na tych samych produktach sprzyja powstawaniu niedoborów żywieniowych, a co za tym idzie – przyczynia się do pogorszenia stanu naszego zdrowia. Niektóre badania pokazują, że dieta o niskiej zawartości węglowodanów może powodować zmniejszenie się ilości drożdżaków w moczu i surowicy, natomiast należy podejść do tego tematu ostrożnie i z rozwagą. Żywienie nie może powodować niedoborów, nawet przy obniżeniu zawartości frakcji węglowodanów w diecie! Pamiętajmy, że przewlekłe i nieprawidłowe diety nisko węglowodanowe nie są wskazane przy kandydozie, ponieważ dieta o niskiej zawartości węglowodanów ma wpływ na funkcję białych krwinek. Białe krwinki ,,wchłaniają’’ Candida w procesie fagocytozy, a mechanizm ten wymaga odpowiedniej ilości energii w postaci glukozy.
- Należy także ograniczyć spożywanie alkoholu (w tym także piwa), produktów na bazie drożdży, ostrych przypraw (ocet, musztarda, ketchup), napojów gazowanych.
- Tłuszcze takie jak oliwa z oliwek oraz olej cynamonowy mają wysoką aktywność przeciwgrzybiczą. Zaleca się ich spożywanie.
- Pamiętajmy o przeciwutleniaczach – redukują one reaktywne formy tlenu. Szukajmy ich w owocach i warzywach. Witaminami o działaniu przeciwutleniającym (antyoksydacyjnym) są przede wszystkim witamina A (beta-karoten), witamina E oraz C.
- Wykazano także korzystny wpływ suplementacji wit. D.
- Ogranicz stres – tak wiem, łatwo powiedzieć, ale spróbuj podarować sobie trochę uwagi, naucz się relaksować, poznaj techniki radzenia sobie ze stresem.
- Zwiększ poziom aktywności fizycznej. Nawet regularne spacery czy aktywna zabawa z dziećmi są dobrym sposobem na zwiększenie ruchu, a przy okazji może zadziałać pozytywnie na poprzedni aspekt – relaks :D
Candida dieta antygrzybicza … co mogę spokojnie jeść?
- Spożywaj warzywa w dużej ilości – najlepiej sezonowe i najlepiej w postaci surowej, zaleca się spożywanie cebuli i czosnku (wykazują działanie grzybobójcze),
- Owoce cytrusowe, o niskim indeksie glikemicznym,
- Kasze pełnoziarniste, ryże, nasiona roślin strączkowych,
- Wszelkiego rodzaju ziarna, nasiona, orzechy
- Jogurty naturalne, kefir, maślanka, sery twarogowe
- Chude mięsa, ryby, jaja
- Chleb na zakwasie
- Oleje dodawane na zimno – roślinne, nierafinowane.
Hej mam na imię Kasia i studiuję dietetykę na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Łódź jest mi bliska nie tylko ze względu na studia, jest to także moje miasto rodzinne, dlatego nie miałam wątpliwości, że to właśnie tutaj chcę rozpocząć spełniać kolejny z moich celów – zostać dobrym specjalistą w zakresie żywienia! Prócz zdrowego odżywiania interesuję się także sportem, muzyką oraz dobrym filmem. Uwielbiam aktywne spędzanie czasu – od spacerów, przez basen po ćwiczenia na siłowni – jest to mój sposób na zapomnienie o problemach ;) Chętnie podzielę się z Wami moją wiedzą – zachęcam do śledzenia bloga!
Najnowsze komentarze