Pieczywo śniadaniowe Galicia – z czym je podawać?
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie nawet wyjść rano z domu. Pieczywo to nieodłączny element takiego posiłku. Jak zatem do jego przygotowania wykorzystać chrupkie pieczywo śniadaniowe marki Galicia? Mamy dla Was dwie pyszne propozycje. Zapraszamy do dalszej lektury!
Pieczywo śniadaniowe na słodko
Jeśli macie już dość nudnych kanapek z szynką i serem, ta propozycja na pewno przypadnie Wam do gustu. Przed Wami chrupiące chlebki Galicia z serkiem twarogowym i karmelizowanymi morelami. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Potrzebujecie do niego:
- 2 kanapki pieczywa śniadaniowego Galicia 3 Ziarna,
- serek twarogowy typu Almette / Philadelphia,
- około 4 lub 5 moreli,
- 4 łyżeczki masła,
- łyżkę syropu klonowego,
- rozmaryn (ważne, aby był świeży, nie suszony).
Przygotowanie kanapek rozpocznijcie od wydrążenia moreli i rozpuszczenia masła na rozgrzanej patelni. Gdy masło się topi, posmarujcie swoje pieczywo śniadaniowe serkiem twarogowym, a następnie wyłóżcie na patelnię, wydrążone wcześniej i pokrojone na pół morele. Karmelizujcie ja na maśle przez kilka minut z każdej strony. Powinny się lekko przybrązowić. Gotowe morele układamy na pieczywie. Polewamy wszystko odrobiną syropu klonowego i posypujemy rozmarynem. Gwarantujemy, że już po pierwszym kęsie, nie będziecie mogli oderwać się od tych kanapek. Niebo w gębie!
Szakszuka z pieczywem śniadaniowym Galicia, czyli coś na słono
Szakszuka to nic innego jak popularne w ostatnim czasie jajka w pomidorach. Aby ją przyrządzić przydadzą Wam się:
- 2 duże lub 3 mniejsze pomidory,
- łyżka masła,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka liści świeżej bazylii,
- 2 kromki pieczywa śniadaniowego Chrupak 3 Ziarna.
Przygotowanie szakszuki rozpocznijcie od sparzenia i obrania pomidorów, usunięcia z nich szypułek i pokrojenia ich na dość spore kostki. Zależy nam na tym, aby w trakcie jedzenia struktura pomidorów była wyraźnie wyczuwalna. Nie powinna powstać z nich pasata. Gdy pomidory są gotowe, rozgrzejcie patelnię z masłem i podsmażcie na nim czosnek. Dodajcie pomidory, sól oraz pieprz i smażcie je przez około 5 minut na stosunkowo wysokim ogniu. Pamiętajcie, aby niczego nie przypalić. Po tym czasie nadmiar wody z pomidorów powinien odparować, dlatego możecie przejść do kolejnego kroku i wbić do pomidorów jajka. Przykryjcie patelnie przykrywą, zmniejszcie ogień i poczekajcie aż jajka się zetną. Na koniec posypcie danie porwanymi listkami bazylii. Podawajcie je w towarzystwie pieczywa śniadaniowego Chrupak 3 Ziarna.
Które śniadanie wybieracie: na słodko czy na słono?
Cześć! Na początku chciałabym powiedzieć kilka słów na swój temat. Mam na imię Wiola i pochodzę z Poznania, natomiast obecnie mieszkam w Krakowie gdzie ukończyłam dietetykę na wydziale lekarskim na Uniwersytecie Jagiellońskim. Moją pasją jest dietetyka, psychologia, kosmetologia i ogólnie temat zdrowia – właśnie dlatego postanowiłam poprowadzić bloga, w którym będę dzielić się z Wami moją wiedzą! Dietetyką zaczęłam interesować się jeszcze jako nastolatka – dzięki zmianie stylu życia zrzuciłam 30 kg! A aktywność fizyczna szybko stała się moją pasją ;) Jak tylko pogoda sprzyja to uwielbiam biegać po parku, ćwiczę także regularnie na siłowni – to znacznie poprawia moje samopoczucie!
Najnowsze komentarze